Invandrarna skapade moderna Sverige

Det var 1580, som holländaren Wellam De Wijk i Finspång inledde Sveriges storhetstid som stålmakt, något som hans landsman Louis De Geer d ä, även kallad svensk industris fader, sedan fortsatte och gjorde till den succéprocess, som fortgår än i dag. Fast nu i ny förpackning bland annat genom italienaren Salvatore Grimaldi, även kallad  cykelkungen.

Mellan De Wijk och Grimaldi har det funnits en rad duktiga invandrare (entreprenörer, konstnärer, artister, idrottare m.fl.), som under de gångna 400 åren har bidragit till Sveriges framträdande position i världen. En av dem är Herbert Felix, vars efternamn fortfarande är livsmedelsföretaget Procordias mest kända varumärke.

Enligt vår plan ska dessa invandrare nu presenteras i en bok av kända svenska journalister med invandrarbakgrund. Till exempel Miguel Benito (Spanien), Katerina Janouch (Tjeckoslovakien), Herman Lindqvist (Finland), Amelia Adamo (Italien), Peter Wolodarski (Polen), Alexandra Pascalidou (Grekland), Zanyar Adami (Iran), Thomas Gür (Turkiet) m.fl.

Bakom projektet står initiativtagaren och journalistveteranen Imi Markos (Ungern), numera huvudredaktör för kunskapsalliansen Kreaprenör, en ideell förening med målet för att sprida kunskap och öka medvetandet om vad som händer i vår tid. Invandring tillhör självfallet ett av Kreaprenörs prioriterade arbetsområden. Vi samarbetar med Immigrant Institutet (IMMI), som har kartlagt det mesta om invandring i Sverige.

Stockholm den 1 november 2010

LO Landin